L'Aigua de Sant Magí

Diu la llegenda que Sant Magí va fer brollar aigua miraculosa amb la seva gaiata a les ara conegudes fonts de la Brufaganya. Sant Magí va haver d’aconseguir aquesta fita per calmar la set als soldats que el volien martiritzar. Per tal mantenir viva aquesta proesa, any rere any, els anomenats portants de l’aigua, baixen milers de litres d’aigua d’aquest indret cap a Tarragona. 

Acompanyats pels seus carros i les seves cavalleries ben engalanades, el 17 d’agost, amb els primers rajos de sol enfilen el camí cap a Tarragona des del Santuari de Sant Magí. Aquesta travessia no només la fan els portants sinó que cada any s’hi afegeixen més persones. 

Després de travessar Santa Perpètua del Gaià, Querol, el Pont d'Armentera, Santes Creus i Vila-Rodona, fan nit a Bràfim per a l’endemà seguir amb l’aventura passant per Nulles, l’Argilaga, el Catllar i els Pallaresos fins fer cap a la Plaça de la Font de Tarragona. Abans d’arribar a l’emblemàtica plaça, els portants reparteixen alfàbrega i altres herbes aromàtiques a tothom. L’arribada de l’aigua a la ciutat és tot un esdeveniment, en el qual els portants són escortats per un seguici popular.

Totes les festes tenen el seu protagonista i aquesta no n’és una excepció. Entre cavalleries i herbes aromàtiques hi destaca un carruatge en el qual hi ha un nen, en Maginet, que simula ser Sant Magí, el llegendari. Aquest sant, abans d’enfilar cap a la plaça, és rebut per quatre pilars que aixequen simultàniament representants de les colles castelleres de la ciutat. Un dels plats forts de la “festa major petita”, que es fa en honor a aquest sant, és la diada castellera que es farà demà a la plaça de les Cols.

Menu

Menú principal